sekszondertoestemming2Hallucinante cijfers: 1 op de 5 Belgen vindt dat seks zonder toestemming -verkrachting dus- geoorloofd is onder bepaalde omstandigheden. Dat blijkt uit het jongste rapport van Eurobarometer. Daarmee doet België het veel slechter dan het Europees gemiddelde.

Veel ontsteltenis bij het lezen van volgende krantenkoppen: “Vier op de tien Belgen praten verkrachting goed”, “Seks zonder akkoord? Moet kunnen, vindt Belg”, “Seks zonder toestemming? Oké voor 1 Belg op 5”. Het rapport van Eurobarometer, een bevraging van de Europese Commissie, spreekt duidelijke taal. 20% van de Belgen is tolerant als het aankomt op seks zonder toestemming. Verkrachting dus. Daarmee doen we het beduidend slechter dan het Europees gemiddelde (10%). Alleen inwoners van Roemenië, Hongarije, Bulgarije en Tsjechië zijn het sterker eens met de stelling dat seks zonder toestemming moet kunnen.

Victim blaming

We zetten de cijfers op een rij (zie ook infografiek):
Ongeveer 1 op de 5 Belgen vindt seks zonder toestemming moet kunnen onder bepaalde omstandigheden

  • 18% vindt dat seks zonder toestemming moet kunnen wanneer het gebeurt onder invloed van alcohol of drugs
  • 15% vindt bovendien dat seksueel geweld gerechtvaardigd is als het slachtoffer uitdagende kledij draagt.
  • 14% vindt verkrachting aanvaardbaar wanneer het slachtoffer zich niet fysiek verweert of uitdrukkelijk “neen” zegt.

Op de vraag of seks zonder toestemming in minstens één situatie kan worden gerechtvaardigd, antwoordt 4 op de 10 Belgen volmondig ja.

Opvallend: er zijn telkens meer vrouwen dan mannen akkoord met de stelling dat verkrachting kan onder invloed of wanneer het slachtoffer uitdagende kledij draagt. “Omdat vrouwen het meeste risico lopen om slachtoffer te worden van seksueel geweld, hebben zij de neiging om sneller de schuld bij het slachtoffer te leggen”, zegt Liesbeth Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). Daarmee houden ze de illusie in stand dat ze door hun gedrag kunnen vermijden om zelf slachtoffer te worden. Wat natuurlijk totaal niet klopt.”

Dag tegen Geweld op Vrouwen

De resultaten verschijnen net op de internationale dag tegen geweld op vrouwen, een dag waarop deze problematiek (o.a. met witte lintjes) onder de aandacht wordt gebracht. #1is1teveel, #neenisneen, allemaal willen ze seksueel geweld voor het voetlicht brengen. Maar deze resultaten tonen aan dat de overheid moet ingrijpen. “Er zijn bij ons nog maar weinig campagnes gevoerd, zoals in Nederland, die potentiële daders erop wijzen dat verkrachting niet oké is. De campagnes rond verkrachting zijn eerder op slachtoffers gericht dan op daders”, aldus Liesbeth Stevens.

Seks zonder toestemming is en blijft verkrachting.

1

© De Standaard Infografiek / Bron Europese Commissie
© De Standaard Infografiek / Bron Europese Commissie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.